BINE ATI VENIT LA JURILOVCA!
Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în pragul secolului al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826. Deși la începuturile sale era un mic cătun, așezarea s-a dezvoltat devenind la sfârșitul secolului XIX un centru importatant al pescuitului în zona Deltei, în prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare și prelucrare a peștelui, precum și un punct de atracție turistică de inters national si international.
De la Jurilovca se poate ajunge cu vaporașul la Gura Portiței, un sat de vacanță situat pe fâșia îngustă de pământ dintre lacul Golovița și Marea Neagră. Zona reprezintă o parte a rezervației biosferei Delta Dunării.
cetatea orgame-argamum
Cetatea este situata la doar 7 km de Jurilovca , drumul putand fi facut cu masina, cu bicicleta sau chiar pe jos.
Argamon este cea mai veche așezare de pe teritoriul românesc atestată într-un izvor antic, datând de la începutul secolului al VI-lea î.e.n.: Hecateu din Milet.A fost întemeiată de coloniști greci veniți din Asia Mică, către mijlocul sec. VII î.e.n., și stabiliți atunci pe malul Mării Negre, azi malul limanului Razelm.În secolul I după Hristos, cetatea a intrat sub stăpânirea romană, denumită de atunci încolo Argamum și fiind un port de escală al navigatorilor pe ruta Bizanț–Tyras. Timp de cinci veacuri, cetatea a continuat să prospere și să se dezvolte.
Legenda spune că este unul dintre locurile unde Argonauții s-au oprit în drumul lor spre patrie, după găsirea lânii de aur, când erau urmăriți de flota regelui Aetes (Uliul), tatăl Medeei.
plimbari cu barca
Daca vrei sa explorezi Delta in toata splendoarea ei te invitam la o plimbare cu barca. Pori vedea si fotografia pasarile migratoare unduindu-se in curentii calzi de aer adusi de Marea Neagra, canalele pline de vegetatie luxurianta sau poti face o plimbare pe la pana la Gura Portitei. Indiferent de traseul ales experienta traita va fi de neuitat!
capul dolosman
Capul Dolosman , situat in imediata apropriere a Cetatii Orgame-Agamum, este cea mai inalta parte a litoralului romanesc. Aceasta formatiune calcaroasa iti ofera privelisti care iti taie rasuflarea. Multi indragostiti de fotografie isi „ciocnesc’ obiectivele pe miniplaja de la Dolosman, incercand sa prinda rasaritul perfect sau peisajul de vis.